Projecten

De geest van de stichting Kleeza bestaat reeds sinds 2005 echter formeel is de stichting in 2016 opgericht. Vanaf het moment van de oprichting zijn we aan de slag gegaan met het organiseren van kleine en grotere projecten.
 • Westerbork

  In september 2017 en in mei 2019 organiseerde de stichting Kleeza een gemengde groepsreis naar kamp Westerbork waarbij de deportatie van de Sinti in de Tweede Wereld Oorlog, samen met de burgers werd herdacht. Beide reizen waren indrukwekkend waarbij woorden te kort schieten wanneer je zou moeten vertellen hoe het deelnemers ervaren is. Eén ding staat voorop…tijdens de terugreis naar Limburg was het beide keren muisstil in de bus.

  Klik hier voor een foto impressie

 • Auschwitz

  In september 2018 organiseerden wij een gemengde groepsreis naar het concentratiekamp Auschwitz. Ook hier werd samen met de burgers stil gestaan bij de gruwelijkheden die hier, niet alleen de joden maar ook de Sinti, zijn aangedaan. Ook in 2020 zal er weer een reis naar Auschwitz plaatsvinden.

 • 16 Mei herdenking in Beek

  Al drie jaar achter elkaar heeft er, lokaal in Beek in Limburg, op 16 mei een herdenking plaatsgevonden van de razzia van 1944. Dat is de dag waarop de toenmalige burgemeester van Beek gehoor gaf aan de oproep van de Duitsers om alle zigeuners op transport te stellen naar Westerbork. Een paar weken voor de bevrijding…!!! Deze herdenking is uitgegroeid tot een traditie die door gemeentelijk- en provinciale overheid gezien is. In 2019 waren de heer  Theo Bovens, Commissaris van de Koning in Limburg en Mevr. Christine van Basten-Boddin, Burgemeester van Beek gastsprekers tijdens deze herdenking.

  Klik hier voor een foto impressie

  Klik hier voor de video

 • O Lungo Drom tentoonstelling

  Tijdens de 16 mei herdenking in 2019 in Beek werd er in het gemeentehuis de tentoonstelling O Lungo Drom ingericht. Deze fototentoonstelling trok veel belangstelling en gaf een duidelijk beeld van de Sinti-historie. Bij het bekijken van de tentoonstelling kwamen even aangrijpende als hartverwarmende verhalen boven drijven. De warme en oprechte belangstelling van de commissaris van de koning de heer Theo Bovens zal ons nog lang heugen.

  Klik hier voor een foto impressie

  Klik hier voor de video

 • Sinterklaas & Kerstviering

  In de voorbije jaren is er steeds door de stichting Kleeza een gemeenschappelijk Sinterklaas- en Kerstfeest georganiseerd voor Sinti en burgerkinderen.

 • Kleeza koken op school

  Koken op school was een project waarbij de Sinti moeders het typische Sinti gerecht Kleeza gekookt hebben op een basisschool. Een activiteit waarbij de burgerkinderen konden kennis maken met dit typisch Sinti gerecht waar onze stichting haar naam aan te danken heeft.

 • Workshops

  Al vier keer heeft de stichting Kleeza een laagdrempelige, cup cake- en kookworkshop georganiseerd op het kamp in Beek. Deze workshops vonden plaats in de traditionele wagen van de stichting.

 • Boek over de Fam. Franz

  De stichting heeft met als doel de informatie voor het nageslacht te bewaren een boek samengesteld over de bekende Sinti familie Franz uit Beek. Hun verhaal staat centraal wanneer er gesproken wordt over de razzia van 16 mei 1944 en hun deportatie via Westerbork en kamp Erika naar Auschwitz en kamp Bergen Belsen.

 • Inloopdagen

  Met de bedoeling om bruggen te slaan en barrières te beslechten is er op het kamp in Beek eens per week een inloopdag. ‘Op bezoek bij de Sinti’ in de originele en authentieke wagen van de stichting Kleeza.