a

Stichting Kleeza

Dodenherdenking op 16 mei

 

Heel Nederland viert op 4 mei Dodenherdenking. De Sinti gemeenschap echter herdenkt haar doden op 16 mei. Het was begin mei in 1943 dat de Duitsers opdracht gaven aan alle burgemeesters om te melden of en waar er ‘zigeuners’ woonden in zijn plaats. Op 16 mei vond daarop een razzia plaats waarbij duizenden Sinti werden gedeporteerd via Westerbork naar Auschwitz. Dit is de aanleiding waarom voor de Sinti gemeenschap niet 4 maar 16 mei ‘Dodenherdenking’ is.

 

In het bijzijn van de burgemeester van Beek mevr. Christine van Basten-Boddin vond dan ook op 16 mei 2017 de dodenherdenking plaats bij het Sinti monument in Beek. Deze ingetogen bijeenkomst zal jaarlijks terugkeren.

 

Auschwitz,...

 

Stichting Kleeza heeft plannen om in 2019 een busreis te organiseren naar Auschwitz. Dit heeft organisatorisch maar ook emotioneel nogal wat voeten in de aarde. Daarom zal in september 2018 een delegatie van de Stichting een voorbereidende reis ondernemen naar het ‘Vernichtungslager Auschwitz’.

De ervaringen van deze delegatie zal maatgevend zijn voor een eventuele reis met een grotere groep in 2019.

 

 

Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

 

Op 27 september organiseerde Stichting Kleeza een busreis naar het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en Kamp Erika. De reis stond open voor Sinti en burgers. In het begin leek het een gezellig schoolreisje. De koekjes, snoepjes en broodjes gingen vrijelijk in het rond. Echter na mate men dichter bij Westerbork kwam werd het stiller en stiller in de bus.

 

Gezelligheid maakte plaats voor bezinning en herdenking. Tijdens een boswandeling naar het Erika monument in Ommen kwamen er diepgaande gesprekken op gang over de verschillen in dodenherdenking en de manier waarop daar wel of niet over gesproken kan of mag worden. Het was een zeer memorabele reis.

Stichting Kleeza

Reinoud Weiss & Katinka Steinbach

Bosserveldlaan 86

6191 SL Beek

 

GSM: 06 4555 0384

Tel: 046 204 4889

 

E-mail: info@kleeza.nl

www.kleeza.nl