a

Stichting Kleeza

Cup-cakes als bindmiddel

 

Vanuit die gedachten werd een workshop ‘cupcakes bakken’ georganiseerd op ‘het kamp’ in Beek. Sinti kinderen en hun klasgenootjes kwamen in een traditionele woonwagen cup cakes bakken. Was het eerst even vreemd,...het werd al snel gezellig samen cup cakes bakken.

Eten en koken verbroedert...

 

Vanuit de overtuiging dat koken en eten verbroedert werd er door Sinti moeders Kleezie gekookt op basisschool de Kring in Genhout. Er was geen sprake van ‘...wat de boer niet kent eet hij niet...’. Het was leuk om te zien hoe een traditioneel gerecht de belangstelling had van de andere moeders.

SinterKerst

 

Een prachtig voorbeeld van ‘samen integreren’ was de samensmelting van de Kerstman en Sinterklaas. Zonder enige vorm van ‘Pieten-discussie’ werd er op het kamp in Beek ‘SinterKerst gevierd’. Een oprecht kinderfeest waar niet alleen Sinterklaas en Kerstman samensmolten maar ook de Sinti- en burger kinderen.

Mami Weiss vertelt.

 

De geschiedenis wijst je de weg in de toekomst. In de Sinti cultuur is geschiedenis vaak een mysterie. Warm gekoesterde familieverhalen die de onderling familieband onderstrepen. Maar ook verhalen die vooral en alleen voor de familie zijn. Het is daarom goed dat verhalen worden vastgelegd en bewaard zodat ook de volgende generaties er nog eens op mogen terugkijken. Want zoals gezegd; De geschiedenis wijst je de weg in de toekomst.

 

Vanuit die gedachte vertelt de 94 jarige Mami Weiss haar verhaal aan haar zoon Bambino. Hij schrijft het op en koestert zijn moeder’s verhalen voor zijn kinderen.

Stichting Kleeza

Reinoud Weiss & Katinka Steinbach

Bosserveldlaan 86

6191 SL Beek

 

GSM: 06 4555 0384

Tel: 046 204 4889

 

E-mail: info@kleeza.nl

www.kleeza.nl